Znate već i sami po sebi, ako vam pertle na patikama nisu dobro zašnirane ili imate kamenčić u patici, hodanje vam neće biti prijatno. Isto tako je i sa gumama; ako točkovi nisu dobro balansirani, to će uticati na funkcionalnost same gume. Kada se točkovi pravilno izbalansiraju – odmah se uoči razlika.

Balansiranje točkova

Loše balansirani točkovi nose sa sobom određene posledice. Najviše strada guma. Da, ista ona guma koju ste skupo platili i koja bi trebalo da vam potraje. Ako su točkovi loše balansirani, guma se brže i agresivnije troši i to neravnomerno. Ovo smanjuje beznednost tokom vožnje jer je takva guma nestabilna i može vrlo lako eksplodirati.

Točkovi se disbalansiraju iz mnogo razloga. Jedan od najčešćih uzroka vozačima u Srbiji dobro je poznat: to su rupe na putevima. Još jedan od čestih uzorka su pohabane komponente vešanja automobila. Redovno održavanje i servisiranje vozila preventiva je koju ne treba zaobilaziti.

Kako znati da li su vam točkovi neizbalansirani? Jedan od glavnih pokazatelja možete naći upravo na gumi – proverite da li se gume troše ravnomerno. Ako je odgovor NE, posetite majstora. Međutim, kada uočite nejednako potrošenu gumu, šteta je već načinjena.

Da biste na vreme uočili da li su točkovi izabalansirani, morate obratiti pažnju na to kako se vaš automobil ponaša tokom vožnje. Ako vuče u jednu stranu, to je jasan znak da nešto nije u redu. Nekarakteristične vibracije koje se osećaju na upravljaču takođe ukazuju da je točkovima potrebno balansiranje.

Čak i ako vaš automobil ne pokazuje nikakve znakove disbalansa točkova, proveru treba sprovoditi jednom godišnje.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?