Kao što smo vam već rekli u prethodnom tekstu, kupovina letnjih guma nije tako komplikovan posao. Sa druge strane, ako ne znate neke osnovne stvari pri kupovini, to vas može kasnije skupo koštati.

Letnje gume

U prethodnom tekstu pričali smo o tome zašto je dimenzija guma tako važna. Sada ćemo obraditi pitanje: koliko guma treba da promenim – samo dve ili sve četiri?

Prvi slučaj je kada želite da kupite samo dve gume, a ne četiri. Optimalno rešenje je da montirate četiri identične gume, isti model na svoj automobil. Dakle, kupite dve nove gume koje su isti model kao i dve stare na kojima se već neko vreme vozite. Neke zemlje dozvoljavaju da imate različite gume na različitim osovinama, a u nekima je obavezno da jedna osovina ima isti model guma. Ipak, treba da zapamtite da raznolikost guma na vašem automobilu utiče na njegove performanse. Dva različita modela guma znače dva različita zaustavna puta, dva drugačija nivoa prenosa snage na tlo. Morate biti svesni mogućnosti umanjenja performansi vašeg vozila ukoliko su vam montirane različite gume; različitog proizvođača i modela. Ponašanje zadnje osovine manje je predvidivo. Zato, ako rešite da zamenite samo dve gume, nove gume treba da montirate na zadnju osovinu. Ovo će smanjiti rizik pri skretanju na vlažnoj podlozi ali i poboljšati kontrolu u rizičnim situacijama na putu, kao što je naglo kočenje ili skretanje.

Koju klasu guma da izaberem? Svi veliki proizvođači guma, kao što su Michelin, Goodyear, Continental ili Bridgestone, nude različite klase guma; od najjeftinijih do najskupljih. U principu, postoje tri glavne klase guma: ekonomična, srednja i premijum. Koje je guma klase zavisi od njenog kvaliteta i cene, što uglavnom znači da kvalitet odgovara ceni. Međutim, koje gume zapravo kupiti: skuplje ili jeftinije? Ono što treba da znate je da je tanka linija između cene i kvaliteta kod guma. Ekonomične gume nikada ne pružaju performanse kao gume premijum klase. Premijum gume predstavljaju najviši tehnološki nivo, ali njihov pun potencijal nećete ni osetiti ukoliko ste „miran“ vozač koji u principu i ne provodi puno vremena za upravljačem automobila.

Ekonomične gume

Povoljnije gume, kao što su Barum, Debica, Sava ili Dayton, proizvode se uz pomoć starije, ali testirane tehnologije, iste one koja je nekada korišćena pri proizvodnji premijum guma. Ove gume su funkcionalne, ali ne mogu se pohvaliti korišćenjem inovativnih tehnoloških rešenja pri proizvodnji. Ekonomične gume su idealne za vožnju u gradskim uslovima za automobile niže i srednje klase. Idealne su za mirnu vožnju od kuće do posla i nazad. Jedna od takvih guma je letnja Barum Bravuris 2. Dakle, ako ne prelazite nekoliko hiljada kilometara mesečno, uglavnom se vozikate po gradu i vaš stil vožnje je mirniji, ekonomične gume su vaš pravi izbor!

Gume srednje klase

Ove gume dobar su izbor za vozače koji očekuju više od guma nego običan korisnik. Gume srednje klase obećavaju najbolji balans između cene i kvaliteta. Proizvode ih kompanije Fulda, BFGoodrich, Kleber, Firestone i Uniroyal. Mogu se montirati na sve tipove vozila, od malih gradskih automobila, preko vozila srednje klase do premijum klase. Pokazale su se dobro pri svakodnevnoj vožnji i u gradu i na duže staze. Gume srednje klase važan su segment za proizvođače zbog njihove ogromne popularnosti među vozačima. Tipičan predstavnik ove klase je Uniroyal RainExpert.

Premijum gume

Prave se isključivo za zahtevne vozače koji puno voze, vole agresivniju vožnju i žele maksimalnu bezbednost na putu. Dizajnirane su tako da se „snađu“ u bilo kojoj situaciji u letnjim uslovima. Premijum gume odlične su i za gradsku vožnju ali i za prevaljivanje više hiljada kilometara. Pružaju maksimalnu bezbednost u ekstremnim situacijama kao što je naglo kočenje. Ovo je najvažniji segment za proizvođače guma. U njega ulažu mnogo novca za istraživanje, razvoj i inovativna rešenja. Premijum gume napravljene su od najmodernije smese i imaju inovativni gazeći sloj. Mogu se montirati na automobile srednje klase, ali i na limuzine, sportske automobile i superautomobile. Proizvode ih Bridgestone, Pirelli, Continental, Dunlop, Goodyear i Michelin. Predstavnik ove klase je Continental ContiSportContact Vmax.

Ako ste propustili, pročitajte Vodič za kupovinu letnjih guma (1. deo)

Pogledajte našu ponudu letnjih guma

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?