Zamislite na trenutak savršeno glatke puteve, bez ijednog oštećenja? Takve po kojima bi vaše vozilo klizilo skoro potpuno bešumno! Zvuči kao da ste uplovili u deo naučno-fantastične priče ili u prilično daleku budućnost. Međutim, naznake da je to moguće već postoje kao idejni projekat. A dobra ideja uvek nađe način da se realizuje.

Postojeći putevi dugoročno predstavljaju problem kada je u pitanju održavanje. Poznato nam je da, ukoliko se ne održavaju redovno, vremenom propadaju. Takođe, i izgradnja je ogroman posao i zahteva velika ulaganja.
Zašto onda ne bismo gradili puteve od drugačijeg materijala, čije delove je lako zameniti? I nakon ovog pitanja stigli smo do gore pomenute ideje.

Holandska kompanija koja se bavi gradnjom puteva, VolkerWessels, nedavno je upravo to predložila. Moderni, savršeni putevi! Njihova zamisao je da razviju i izgrade plastični put koji je lako ukloniti, upravo kao što ga je lako i instalirati.

Navodi se, takođe, da dizajn predviđa celom dužinom dovoljno veliki prostor između gornje i donje površine puta, pogodan za postavljanje cevi i žica potrebnih za infrastukturu. To bi značilo da se prilikom zamene ili popravke različitih instalacija, ne bi vršilo dugotrajno iskopavanje delova puta i da saobraćaj ne bi na tim deonicama bio obustavljen danima.
plasticni_putevi
Istina, prototip tek treba da se testira, ali teorija tvrdi da bi rad na održavanju bio mnogo jednostavniji, u odnosu na napore i sredstva koji se sada ulažu. Naravno, izgradnja ovakvih puteva još uvek nije izvodljiva. Međutim, ideja koja je dovela do ovog projekta, zvuči kao sjajno, originalno rešenje. Umesto poznatog načina gradnje i popravke istih, plastične puteve bilo bi moguće postavljati i uklanjati bez većih problema.

Postoje najave da bi probni put mogao da se postavi u jednoj od oblasti Roterdama. U toku su pregovori sa različitim partnerima koji bi ovaj projekat omogućili.

Održavanje ovih puteva bilo bi praktično, a prednosti bi bile brojne:

– Izrada od 100% recikliranog materijala
– Ploče montažno – demontažne
– Materijal otporan na habanje, koroziju i atmosferske uticaje
– Rok za izgradnju značajno kraći
– Životni vek puta utrostručen
– Mogućnost postavljanja puta i na peskovitim terenima
– Znatno tiša vožnja.

Nakon ovoga možemo da se vratimo u našu stvarnost i da nastavimo da vozimo po dobro nam poznatim putevima; kao i da pratimo da li će projekat biti uspešan, a ono što se čini kao daleka budućnost, pa možda jednog dana, uobičajeno stanje stvari.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?