Zamena letnjih guma za zimske mnoge je koštala duplo zahvaljajući lopovima koji pokradu sve točkove sa automobila.

Kradljivci guma

Očajni vlasnici ove krađe uglavnom ni ne prijavljuju policiji, jer šanse da ih pronađu i prepoznaju su ravne nuli, jer ukradene gume završe na drugim automobilima, prodate kao polovne. Čak i kada prijave krađu, šanse da gume budu pronađene ili vlasnik obeštećen su nikakve.

Iako je teško preduprediti ovakvu pljačku, u vulkanizerskim radnjama kažu da građani ipak imaju načina da se zaštite.

Savetujemo mušterijama da kupuju specijalne sigurnosne šrafove, jer to lopovima otežava „posao“. Takve šrafove, tačnije četiri, možete kupiti u gotovo svim auto-prodavnicama, a mogu se odviti samo specijalnim nastavkom koji dobijete uz njih – kaže vulkanizer Goran Kokanović.

On dodaje da njemu i njegovim kolegama svakodnevno nepoznati ljudi nude polovne gume na prodaju. Problem je u tome što se gume rade serijski, pa kako kaže Kokanović ne mogu otkriti ko su njihovi pravi vlasnici niti se može dokazati da su one ukradene.

Na meti lopova su svi tipovi automobila koji nemaju alarm i nalaze se na dovoljno mračnom parkingu.

– Možete da zamislite moje zaprepašćenje kada sam video ujutru svog „punta“ na parkingu bez ijednog točka, samo na nekim blokovima. Prvo sam stajao nekoliko minuta u šoku, a kada sam malo došao sebi zaista sam shvatio da su mi lopovi odneli sve točkove. Nove gume sam platio više od 20.000 dinara, štedeo sam da mogu da ih kupim i onda mi se to dogodi. Para za nove nemam, a znam da su ove moje već negde preprodali – očajan je Željko Nenadović sa Detelinare.

On je samo jedna od žrtava bahatih lopova čija drskost ne poznaje granice.

– Parkinzi u kvartu su loše osvetljeni, zbog čega godinama imamo problema sa lopovima. Pored obijanja, krađa akumulatora, sada su na red došli i točkovi. Samo u toku jednog vikenda, čuo sam da su četiri auta ostala bez guma – kaže Dušan Stipić sa Limana IV.

Poreklo polovnih guma niko ne proverava

– Tržište prodaje polovnih guma predstavlja sivu zonu, jer ih, pored legalnih vulkanizerskih radnji, možete naći na otpadima ili čak u privatnim dvorištima. Poreklo polovnih guma niko ne proverava, tako da kradljivcima nije problem da ih ‘utope’. Ima i onih koji ciljano idu po parkinzima i traže adekvatne gume za svoj auto, umesto da ih kupe – kaže za „24 sata“ poznavalac novosadskog crnog trišta.

Izvor – Dnevno

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?