Kada je životni vek gume pri kraju?

Podeli članakShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Facebook

Kada je životni vek gume pri kraju, pitaju se mnogi vozači. Kada njihova dubina šare dostigne 1,6 mm, to je definitvno kraj života gume. Čak i ako je sve ostalo u potpunom redu, ovo je siguran znak da gume treba da zamenite. Ali, ovo sigurno znate i u pola noći.

Međutim, postoje li još neki kriterijumi koji upućuju na to da je vreme da zamenite gume? Da li je činjenica da ih imate već pet godina dovoljna da budu zamenjene novim?

Životni vek gume u mnogome zavisi od načina na koji brinete o gumama. Zavisi i od vašeg stila vožnje. Ako su svi potrebni kriterijumi zadovoljeni, životni vek gume može se produžiti i nakon pet godina i 65 000 km.

Da biste ovo postigli neophodno je sledeće –

  1. Redovna provera pritiska u gumama
  2. Besprekorna geometrija točkova
  3. Rotacija guma na svakih 10000 km
  4. Idealno parking mesto, van sunca
  5. Blaga klima

Rečju, idealno!!!

Međutim, čak i ukoliko su svi ovi uslovi zadovoljeni, gume tokom vremena stare. Promene se dešavaju untar same gume i one ne moraju uvek biti vidne. I tako….

Kada je životni vek gume pri kraju

Zub vremena utiče na starenje gume

Životni vek jedne gume zaista je težak. Izložena je velikim temperaturnim razlikama, zagađenju, naporu potrebnom da se zakotrlja… Sve ovo su uslovi koji utiču na dužinu veka jedne gume. A još ako onih pet, napred navedenih, uslova nismo zadovoljili…

Kao posledica eksploatacije, guma gubi elastičnost i vremenom počinje da puca. Ukoliko brinete o gumama na pravi način, ove posledice neće se pojaviti pre vremena.

Međutim, kada je površinski sloj gume popucao, jasno je da je guma masovno istrošena. Smanjena elastičnost gume umanjuje performanse vašeg vozila. Ovo je siguran znak da gumu treba što pre zameniti. Čak i ako je dubina šare veća od propisane.

Ljiljana Pavkov
Kratko razmišljam i zaključujem da je ono čime se zapravo bavim komunikacija. Oduvek. Menjam samo sredstvo i načine – od aviona i telefona, sve do guma i pisane reči. Nekada govorim, češće slušam. Osnovi za dobru komunikaciju. Da se razumemo. 🙂
Ukratko
Kada je životni vek gume pri kraju
Naslov članka
Kada je životni vek gume pri kraju
Opis
Kada je životni vek gume pri kraju, pitaju se mnogi vozači. Kada njihova dubina šare dostigne 1,6 mm, to je definitvno kraj života gume.
Autor
Internet Prodaja Guma

Jedan odgovor.
  1. Marko Petković

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *