Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je na Velikoj nagradi Monaka, šestoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Holanđanin je drugi put u karijeri slavio na ulicama Monte Karla, gde je ujedno upisao četvrtu pobedu ove sezone, a 39. u karijeri.

Na taj način Ferstapen je postao najuspešniji vozač Red Bula po broju pobeda, pošto je nadmašio Sebastijana Fetela. U Kneževini je takođe ušao u ekskluzivni klub vozača koji su tokom karijere vodili u barem 2.000 krugova, a pored dvostrukog svetskog šampiona u njemu su i Alen Prost, Aerton Sena, Najdžel Mensel, Mihael Šumaher, Sebastijan Fetel i Luis Hamilton.

Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je u Monaku

Najbliži Ferstapenu bio je Fernando Alonso u Aston Martinu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Alpina Esteban Okon.

Dve dela velike trke

Velika nagrada Monaka imala je praktično dva dela, ali je tokom oba Ferstapen bio nezaustavljiv. Do oko 50. kruga trka je bila praktično uspavanka, da bi potom stigla dugo najavljivana kiša i donela dramu, ali ne i neizvesniju borbu za pobedu. Holanđanin je do tada sigurno vodio, a Alonso je propustio priliku da ga možda izazove posle odlaska u boks zbog greške tima – prvo su mu stavili gume za suvo, da bi ga potom pozvali po pneumatike za promenljive uslove.

Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je u Monaku

Ferstapen pobednik trke Formule 1 u Majamiju

Iako je Alonso postepeno sustizao Ferstapena kako je kiša prestala da pada, a staza se nije dovoljno prosušila, to je zapravo bila nemoguća misija, a na kraju ih je delilo oko 20 sekundi. Okon je bio još 10 sekundi dalje i nije bio ugrožen nijednog trenutka na trećoj poziciji tokom cele trke.

Najbolju trojicu sledio je vozač Mercedesa Luis Hamilton, koji se najbolje snašao kada je počela da pada kiša u borbi sa Karlosom Sainsom juniorom u Ferariju, timskim kolegom Džordžom Raselom i domaćim vozačem Šarlom Leklerom. Sains i Rasel su imali i klizanja na stazi po kiši, što ih je koštalo, a Britanac je kažnjen sa pet sekundi jer ga nisu bezbedno pustili iz boksa. Rasel je zbog toga tražio timu da ga Hamilton propusti, da bi se zaštitio od Leklera, ali odgovora iz Mercedesa nije bilo.

Rasel je uprkos kazni bio peti, pet i po sekundi ispred Leklera, a sledio ih je Pjer Gasli u bolidu Alpina, dok je Sains bio osmi. Najbolju desetoricu i ujedno osvajače bodova kompletirali su vozači Meklarena Lando Noris i Oskar Pjastri. Drugi vozač Red Bula Serhio Peres, posle velike greške u kvalifikacijama i starta sa začelja, nije mogao bolje od 16. mesta.

Ferstapen sada na čelu plasmana ima 144, a prate ga Peres sa 105 i Alonso sa 93.

Formula 1 je globalni fenomen u svetu trka

Naredna trka Formule 1 vozi se već sledeće nedelje za Veliku nagradu Španije na stazi „Katalunja“, uz direktne prenose na Sport Klubu.

Izvor: sportklub.n1info.rs

Trenutnu ponudu guma pogledajte na sajtu Internet prodaja guma

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?