Formula 1 je najbrža i najatraktivnija auto-moto trka, koja je osvojila um i srca miliona obožavatelja širom sveta.  Istorija ovog sporta prepunog adrenalina, fantastična je priča koja traje već sedam decenija. Od skromnih početaka, pa do sadašnjeg globalnog statusa, ona je postala jedan od najprestižnijih i najglamuroznijih sportskih događaja na svetu.

Priča o Formuli I počinje u godinama nakon II Svetskog rata, kada je u Evropi vladala velika nestašica benzina. Kao odgovor na tu krizu, okupili su se entuzijasti moto trka, sa namerom da kreiraju novu vrstu trka. Oni su predvideli automobile koje pokreću manji, ekonomičniji motori. Ovo je vodilo stvaranju Svetskog prvenstva Formule 1, čija je prva trka održana 1950. godine u Silverstonu u UK.

Prve dekade u razvoju Formule 1

Rane godine Formule 1 obeležile su inovacije proizvođača automobila i trkačkih timova. Eksperimentisali su sa novim dizajnom i tehnologijom kako bi stekli konkurentsku prednost. Dominantna snaga tih ranih godina bio je italijanski proizvođač Alfa Romeo, čija vozila su osvojila prva dva svetska šampionata, 1950. i 1951. godine.

Fanđo, vozač Formule 1

Čuveni Fanđo osvaja šampionate

Međutim, uskoro se ovo menja i pojavljuje se tokom 50-ih nova superzvezda u svetu Formule 1. Bio je to argentinski vozač Huan Manuel Fanđo. Njegova izuzetna veština i sposobnost da se prilagodi različitim vrstama vozila, učinila ga je jednim od najuspešnijih vozača u istoriji ovog sporta. Osvojio je pet šampionata između 1951. i 1957. godine.

„Potrebna je velika strast da bi se bio najbolji“ – govorio je Fanđo

1960-e godine prošlog veka bile su godine promena u Formuli 1. Uvedene su nove tehnologije poput aerodinamike, disk kočnica i ubrizgavanja goriva. Ovaj period odlikuje i uspon britanskih trkačkih timova, koji dominiraju inovativnim dizajnom i inžinjerskim sposobnostima. Najuspešniji od timova bio je Tim Lotus koji je osvojio sedam šampionata između 1962. i 1978. godine.

Formula 1 je globalni fenomen u svetu, Niki Lauda

Šampioni krajem XX veka – Niki Lauda i Šumaher

70-e i 80-e je karakterisalo intenzivno rivalstvo između vozača i timova sa pojavom superzvezda kao što su Niki Lauda, Džejms Hant i Ajrton Sena. Tih godina je takođe uvedena aerodinamika sa efektom tla (niz efekata koji su korišćeni za stvaranje sile pritiska). To je omogućilo automobilima da generišu veću silu pritiska i brzine u krivinama.

Poslednja decenija prošlog veka završla je sa dominacijom jednog čoveka – Mihaela Šumahera. Ovaj nemački vozač osvojio je sedam svetskih šampionata između 1994. i 2001. godine, postavljajući usput mnoge rekorde. Uspeh je velikim delom ostvario zahvaljujući partnerstvu sa timom Ferari, koji je tokom ovog perioda postao dominantna sila u Formuli 1.

Formula 1 je globalni fenomen u svetu, Šumaher

Formula 1 u XXI veku

Prvu dekadu XXI veka karakteriše porast novih tehnologija poput KERS (Kinetic Energy Recovery Systems) Sistem za obnavljanje kinetičke energije i DRS (Drag Reduction Systems) Sistem za smanjenje otpora. Oni omogućavaju vozilima da povrate energiju i smanje otpor. Takođe je došlo i do pojave novih zvezda, uključujući Fernanda Alonsa, Luisa Hamiltona i Sebastijana Vetela.

Obožavaoci Formule 1 prate trke bez daha

Trke Formule1 oduvek su bile događaj prepun uzbuđenja za sve ljubitelje brzine i automobila. Milioni obožavatelja prate trke koje se održavaju u oko dvadeset zemalja. Dok vozači prolaze kroz krivudave staze i pokušavaju da preteknu jedni druge, navijači širom sveta uzbuđeno navijaju za svoje omiljene vozače.

Kada trka započne, atmosfera postaje naelektrisana. Navijači dišu zajedno sa vozačima, dok se ovi probijaju kroz zahtevne krivine i pokušavaju da ostvare prednost nad svoji konkurentima. Svaki prolazak kroz cilj donosi bučno oduševljenje. Za one koji prate trke Fromule 1, nema ničeg uzbudljivijeg od tog iskustva.

Formula 1 je globalni fenomen u svetu

Uzbuđenje, rivalstvo i trijumf

U današnje vreme Formula 1 je globalni fenomen. Ovaj sport je slika inžinjerske moći i ljudske sposobnosti. Timovi i vozači koji se takmiče su na najvišem nivou, a cilj im je da osvoje konačnu nagradu – Svetsko prvenstvo u Formuli 1.

Formula 1 je priča o inovacijama, rivalstvu i trijumfu. Od skromnih početaka nakon II Svetskog rata pa do današnjeg statusa globalne sportske ikone, velikom brzinom, uzbuđenjima i intenzivnom dramom, osvojila je obožavatelje širom sveta. Bez obzira da li ste vatreni navijač ili povremeni gledalac, nesporno je da je Formula 1 nesvakidašnji sport, a njena istorija će nastaviti da nadahnjuje i buduće generacije.

Da li pratite trke Formule 1?!?

Pišite nam o nekom uzbudljivom događaju sa trka. 😊

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?