Prvim automobilom proizvedenim u Jugoslaviji smatra se onaj koji je razvio Lovro Osredkar iz Ljubljane 1948. godine. Nakon rata prepravio je jednu od vojnih Tatri i kao rezultat nastao je auto inspirisan američkim Chevrolet-om.

Dosta niži od Chevrolet-a i više u sportskom duhu, auto je bio dugačak više od 4,1 m, težak oko tonu i imao je „kontraš vrata“. Jedini deo Tatre koji je sadržao je 1,2-litarski motor sa 30 ks.

Nikada nije dobio zvaničan naziv, već je ostao upamćen kao K2, što je bio identifikacioni broj koji je otpad koristio za njegovog Tatrinog prethodnika. Imao je dosta problema, naročito sa limarijom, ali je mogao da dostigne 100 km/h uz potrošnju od 11 litara.

Predstavljen je u časopisu „Motorizacija“ 1948. godine, a dve godine kasnije je osvojio titulu na prvenstvu Jugoslavije u brdskoj trci na Lovćenu.

Pričalo se da je nosio oznaku „Naš“ i da je zapravo proizveden u TAM fabrici u Mariboru. Još jedna legenda kaže da je jedno vreme pripadao Edvardu Kardelju, a danas se nalazi na privatnom imanju u Gorskom Kotaru u Hrvatskoj.

Prvenac

Među prvim automobilima u Jugoslaviji pominje se i „Prvenac“ proizveden 1958. od strane beogradske firme David Pajić Daka, koja se inače proslavila proizvodnjom liftova.

Prvenac je imao tri točka koji su mogli da skreću, što je omogućavalo lagano paralelno parkiranje. Imao je dužinu od oko 3m, motor od 250 kubika i prost enterijer sa 2 sedišta. Nikad nije ugledao serijsku proizvodnju jer ga je preduhitrio popularni Fića tri godine ranije.

Izvor www.autohub.rs

Aktuelnu ponudu guma pogledajte na našem sajtu Internet prodaja guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?