Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je na Velikoj nagradi Mađarske, 11. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Dvostruki svetski šampion je na stazi „Hungaroring“ došao do  sedme uzastopne pobede, devete ove sezone, a 44. u karijeri, pošto je poveo u prvoj krivini i potom se nije osvrtao. Holandski automobilista je takođe svom timu doneo 12. trijumf zaredom, čime je postavljen novi rekord po broju uzastopnih pobeda jednog tima. Prethodni rekord je bio na snazi od 1988. godine kada su Aerton Sena i Alen Prost imali 11. trijumfa u nizu.

Nezaustavljiv Ferstapen odneo pobedu na Velikoj nagradi Mađarske

Najbliži aktuelnom šampionu bio je vozač Meklarena Lando Noris, koji je bio skoro pola minuta iza Ferstapena, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Serhio Peres u drugom bolidu Red Bula.

Pobeda Ferstapena na Silverstonu – šesta vezana pobeda

Ferstapen je trku u Mađarskoj rešio u svoju korist praktično na samom startu, kada je uspeo da pretekne Luisa Hamiltona u Mercedesu u prvoj krivini. Od tog trenutka Holanđanin je bez problema uspeo da se odvoji i njegov trijumf nijednog trenutka nije doveden u pitanje.

Hamiltonov loš start omogućio je dvojcu Meklarena da se takođe nađe ispred njega – Pjastri je nadmurdio i Norisa, da bi Britanac uzvratio i preuzeo drugu poziciju posle prvog odlaska u boks, a sedmostruki svetski šampion nije mogao da prati njihov ritam. Borba za preostala mesta na podijumu postala je zanimljivija na polovini trke, posle prvih zamena pneumatika, pošto se u nju uključio i Peres.

Nezaustavljiv Ferstapen odneo pobedu na Velikoj nagradi Mađarske

Meksikanac je startovao sa devete pozicije i imao je nešto drugačiju taktiku od vodećih, pošto je kasnije otišao po nove pneumatike. To mu se isplatilo, pa je redom uspeo da nadmudri rivale – prvo Pjastrija i potom Hamiltona, a u samom finišu je počeo konstantno da smanjuje razliku u odnosu na Norisa. Međutim, kada su počeli da sustižu vozače za ceo krug ta razlika se ustalila na oko tri sekunde, a pet krugova pre kraja ta borba je i završena.

Formula 1 je globalni fenomen u svetu moto trka

U isto vreme, Hamilton je počeo da smanjuje razliku u odnosu na Peresa, i to sekundu po krugu, ali je sedmostrukom svetskom šampionu ponestalo vremena, a njih dvojicu je delila sekunda i po. Pjastri je bio daleko iza, ali najbolji među ostalima, ispred drugog vozača Mercedesa Džordža Rasela, koji je napredovao za jednu poziciju zbog kazne koju je dobio Šarl Lekler u Ferariju. Monegašaninu je dodato pet sekundi zbog prebrzog ulaska u boks, a pola sekunde mu je nedostajalo da bude klasifikovan ispred Rasela. Karlos Sains junior je bio osmi, osvajače bodova kompletirali su vozači Aston Martina Fernando Alonso i Lens Strol.

Ono što je obeležilo trku je svakako incident između dvojice vozača Alpina Estebana Okona i Pjera Gaslija na samom startu, posle kojeg su obojica odustali. U centru pažnje tokom celog vikenda bio je i povratnik u Formulu 1 Danijel Rikardo, koji je dobio priliku u Alfa Tauriju umesto Nika de Vrisa, a on je trku završio na 13. mestu.

Ferstapen na čelu generalnog plasmana sada ima 281 bod, Peres je drugi sa 171, a Alonso treći sa 139.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već sledeće nedelje trkom za Veliku nagradu Belgije, uz direktne prenose na Sport Klubu.

Izvor – sportklub.m1info.rs

Trentnu ponudu guma pogledajte na sajtu Internet prodaja guma

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?