Saveti za bezbednu vožnju SLIKA 1

Ne možete biti dobar vozač ako ne brinete o svom automobilu. Gume su njegov bitan deo jer prenose vaše namere tokom vožnje i snagu vozila. Pritiskanjem papučice gasa, ubrzavate, dok pritiskanjem papučice kočnice, usporavate. Okretanjem volana, skrećete.

Vaše namere se tokom vožnje precizno prenose zahvaljujući trenju koje nastaje između guma i površine puta. Kontaktna površina sa kojom guma dolazi u dodir sa putem je skoro identična veličini razglednice. Prosečna težina automobila je oko 1,6 tona. To znači da svaka guma dodiruje put površinom veličine razglednice kojom nosi težinu od oko 400 kg.

Zbog toga je veoma važno da redovno proveravate u kakvom su stanju gume na vašem automobilu. O tome koliko je važno proveravati pritisak u gumama je već bilo reči, ali opet podsećamo na činjenicu da gume vremenom ispuštaju vazduh i da to uvek imate na umu.

Pored toga, gume se vremenom i upotrebom habaju. Opasno je misliti „Ma, još uvek su u dobrom stanju“. Obavezno proveravajte kolika je dubina preostale šare. Većina novih guma ima na sebi indikator dubine šare, uz pomoć koga možete precizno pratiti kako se guma troši. Ipak, nemojte čekati da indikator dostigne nivo gazećeg sloja. Imajte na umu da gume sa malom dubinom šare imaju duži zaustavni put, naročito na vlažnom putu, a kod njih postoji i veći rizik od pojave akvaplaning efekta.

Takođe proveravajte da li se gume nepravilno habaju ili na njima postoje neke rupe, pukotine i slična fizička oštećenja. Gume se nepravilno habaju kada pritisak u njima nije dobar, zato ga redovno kontrolišite. Na svakih pređenih pet hiljada kilometara rotirajte gume kako bi se ravnomerno trošile i duže trajale. Fizička oštećenja na gumama mogu biti opasna, ako ih primetite što pre konsultujte vulkanizera kako bi ustanovio da li gumu možete i dalje koristiti ili je morate zameniti.

Gume su skupa i bitna stavka na vašem automobilu. Nedostatak brige i poznavanja osnovnih informacija o gumama može da dovede do problema ili štete, u najsrećnijim okolnostima samo materijalne prirode. Setite se da kod guma, kao i kod zdravlja, važi narodna: „Bolje je sprečiti, nego lečiti“.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?