Od 1. novembra primenjuje se Pravilnik ZOBS koji propisuje obaveze vlasnika automobila tokom zime kada su u pitanju gume i druga oprema kao što su rezervni točak, prsluk, prva pomoći i sl. Sledi spisak šta je to što se mora naći u automobilu i pojašnjenja za svaku stavku ponaosob.

Internet-Prodaja-Guma-logo

Rezervni točak

Prema pravilniku obavezno je posedovanje rezervnog točka, a guma mora biti istih dimenzija i nosivosti kao i gume koje se koriste na vozilu ili da se naglasi da je to privremeni rezervni točak. Međutim, ovo pravilo nije obavezno za vozila čije su gume ili felne opremljene nekim sigurnosnim sistemom za vožnju sa izduvanom gumom (tzv. Run Flat gume) ili ako vozilo poseduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvane gume. To može biti komplet za popravku gume, sprej ili pena.

Aparat za gašenje požara

Vozilo treba da na dostupnom mestu ima prenosni aparat za gašenje požara sa dokazom o ispravnosti. Ovo ne važi za vozila vrste L i vozila vrste M1 kojima se ne vrši javni prevoz putnika. U vozilima za javni prevoz putnika mora se nalaziti najmanje jedan aparat za gašenje požara u količini 3 kilograma suvog praha.

Trougao

Jedan sigurnosni trougao mora postojati u motornim vozilima, a dva moraju da imaju teretna vozila i autobusi kada vuku priključno vozilo, ali i motorna vozila na začelju kolone kada se vozila kreću u organizovanoj koloni.

Komplet prve pomoći

Ovo je deo opreme o koje se najviše diskutovalo poslednje dve godine. Krajnji dogovor je da oprema za pružanje prve pomoći koja odgovara standardu SRPS Z.B2.001 mora da postoji u motornim vozilima na dostupnom mestu. Međutim, u Pravilniku nije jasno naznačeno da li će policija kažnjavati vozače kojima u kompletu nedostaju elementi prve pomoći npr. gaza, zavoj i sl.

Uže ili poluga

Pravilnik propisuje da uže ili poluga za vuču vozila mora postojati u putničkim automobilima koji su prvi put registrovani nakon 1. januara 1984. godine. Ovaj deo opreme mora biti adekvatan da omogući vuču vozila na rastojanju od 3 metra do 5 metara kada se koristi uže, odnosno do 3 metra kada se koristi poluga.

Ostalo

Vozač mora imati i svetloodbojni prsluk koji odgovara standardni SRPS EN 47 1:2010. Na vidnom mestu u motornim i priključnim vozilima moraju postojati i dva klinasta podmetača. Čekić za razbijanje stakla obavezan je na pomoćnim otvorima za izlaz putnika u autobusima i trolejbusima.

1 Komentar
  1. aleksa jovanović 11 година ago

    zanima me da li vozila koja dolaze iz slovenije moraju imati zimske gume, a sobzirom da u sloveniji nisu obavezne ,. hvala

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?