Mobilni telefoni su super. Naročito smart telefoni – sa njima je moguće uraditi toliko toga o čemu su prvi računari mogli samo da sanjaju. Ali jedna stvar zbog koje mogu da budu pogubni jeste njihova moć da potpuno odvuku pažnju. Kada se odlučite da šaljete sms poruku ili telefonirate dok ste za volanom, treba da znate da time drastično povećavate mogućnost da dođe do ozbiljne nesreće.

Mobilni telefon u vožnji

Prema istraživanju koje je sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova na području Policijske uprave Niš, svaki drugi vozač u Srbiji koristi mobilni telefon u vožnji iako je svestan da mu to odvlači pažnju. Najviše pažnje odvlači čitanje sms poruka (tvrdi 55% ispitanika), dok pisanje sms-ova, pozivanje i odgovaranje na poziv podjednako odvlače pažnju (po 15% ispitanika). I prema međunarodnim istraživanjima upotreba mobilnog telefona vozača višestruko ometa i izaziva različite promene u njegovom ponašanju koje negativno utiču na bezbednost saobraćaja.

Ove tvrdnje ste svakako i sami iskusili: morate da koristite jednu ili obe ruke da biste rukovali telefonom, a onda se postavlja pitanje kojom ćete rukom držati volan ili menjač. Takođe morate da sklonite pogled sa puta i preusmerite ga na mobilni telefon. A sigurno ste i sami doživeli da dok razgovarate i vozite, iako gledate na put vi ga u stvari ne vidite jer vam je pažnja usmerena na ono što čujete i o čemu razgovarate preko mobilnog.

Prema članu 28. Zakona o bezbednosti saobraćaja „vozač ne sme da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje“. Za taj prekršaj predviđena je mandatna kazna 5.000 dinara na licu mesta.

Ukoliko morate da telefonirate tokom vožnje, naša je preporuka da sačekate dok niste u mogućnosti da se zaustavite i ugasite motor. Nikada ne telefonirajte tako što dok vozite ramenom pridržavate telefon jer je veoma opasno i može da dovede do saobraćajne nesreće. S druge strane, ukoliko zovete nekoga i prilikom njegovog javljanja ustanovite da je za volanom, obavezno okončajte razgovor što pre. Produžavanjem razgovora sa nekim ko vozi dovodite njega i druge učesnike u saobraćaju u nepotrebnu opasnost, pri čemu još i ohrabrujete tu osobu da prekrši zakon.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?