Razvojni put kompaniije Dunlop počeo je sa proizvodnjom guma za bicikl. Sedište joj je u Velikoj Britaniji. Od 1889. godine proizvodi gume za motocikle, auto-gume, gume za skutere, ali i druge proizvode.

Dunlop

Od gume za bicikl do predstavništva u Australiji

Kada je u 19. veku osnovana u Dublinu, kompanija je nosila ime Dunlop Pneumatic Tyre Co. Ltd. Osnivanje je izvršeno iz jednog i bitnog razloga: bila je neophodna afirmacija i komercijalizacija patenta istraživača John Boyd Dunlopa – gume za bicikl.

Tako je gospodin Dunlop, inače veterinar iz Belfasta, odigrao ključnu ulogu za dalju evoluciju bicikla. To je označilo ekspanziju biciklizma, posebno jer je poznati irski biciklista Willie Hume pobedio na sedam od osam nacionalnih trka.

Ranih 1890-tih godina, Dunlop osniva divizije po Evropi i Severnoj Americi, a 1893. godine Dunlopova predstavništva dobija Australija.

Dalje širenje delatnosti

Početkom 1900. godine, kompanija započinje proizvodnju guma za motocikle.   Potom, 1918. otvara se nova fabrika u Birmingemu poznatija kao „Fort Dunlop“, odnosno „Dunlop tvrđava“, zbog izgleda glavne zgrade.

Do 1920. godine Dunlop je otvorio predstavništva u mnogim zemljama. Bilo ih je u Južnoj Africi, Holandiji, Belgiji, Italiji, Danskoj, Švedskoj, Španiji i Indiji. Fabrike su izgradili u Francuskoj, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Iste godine počinje invazija stranih kompanija na britansko tržište guma. U saradnji sa Charles Mackintosh grupom, Dunlop 1925. počinje da proizvodi kišne kabanice i gumenu obuću. Ali ne samo to – 1929. godine na tržište stupa dušek za krevet od lateks pene po imenu Dunlopillo. Narednih godina asortimanu se dodaju i loptice za golf i teniski reketi. Dunlop je 40-tih počeo da proizvodi i profesionalna odela za vozače trka, ali i ronilačka odela.

Dunlop-ov uspeh na trkačkim stazama

Dunlop istorijski uspeh najviše pripisuje pobedama na trkačkim stazama. Ova kompanija ostvarila je prvu pobedu u trci 1902. godine. Do 20-tih godina 20. veka već su proizvodili gume koje su omogućavale brzine i do 300 km/h.

Uspeh se nastavio; danas se Dunlop može pohvaliti sa 34 pobede u trkama La Mans, 8 titula na svetskom prvenstvu Formule 1 i više od 100 titula na svetskom prvenstvu za motocikle.

Luksuzni automobili kao što su Porsche 911 Carrera, BMW Serija 5, Audi TT i Mercedes SLK imaju montirane Dunlopove gume kao deo originalne opreme.

Dunlopova filozofija je: što više osećate put, vožnja će biti uzbudljivija!

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

0 komentara

Napiši komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

©2024 Internet Prodaja guma doo

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam vaše pitanje a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Slanje u toku

Log in with your credentials

Forgot your details?